Werken aan de Emmapolder

09-03-2023
1 reacties

Het Natuur Inclusief Zeeuws Bouwplan, het Dijken en Krekenplan, twee voorbeelden van gebiedsvernieuwing die aangejaagd door Grenspark Groot Saeftinghe een keten van verandering in gang hebben gezet. Het Gebiedsatelier eind februari als logisch vervolg op het Integratieatelier van verleden jaar juni.

De Emmapolder als voorbeeld voor de toekomst. Waar landbouw, natuur en recreatie elkaar vernieuwen en versterken. Waar de historische inrichting van het landschap de integratie van een toekomstbestendig gebruik mogelijk maakt. Vaag genoeg? Tijdens het Gebiedsatelier 28 februari jongstleden in het Jeugdcentrum van Prosperpolder waren gebruikers uit alle geledingen van het grenspark aanwezig om mee te praten, mee te denken over een veelheid aan facetten die de Emmapolder als openluchtlaboratorium zo waardevol maken.

Verdeeld in vijf groepen gingen de aanwezigen van tafel naar tafel, van stelling naar stelling, onderwerp na onderwerp. Van zoetwaterberging tot recreatie, landbouwinnovatie of natuurinclusiviteit, alle aspecten die de kwetsbaarheid van de polder vertegenwoordigen kwamen aan bod. Opzettelijk uit elkaar getrokken, met als overduidelijke conclusie dat ieder aspect zijn eigen aandeel heeft in het geheel. Juist door de werkpunten zo individueel te behandelen kwam de kracht van het samenspel nog sterker naar voren dan verwacht.

Wanneer je mee schuift van tafel naar tafel, van onderwerp naar onderwerp, merk je al snel de verwevenheid. De onlosmakelijke verbinding tussen landschapsinrichting, gebruik en noden. Hoe de ene tafel de volgende aanvult. De tafelvoorzitters bij elke groep een rijker verhaal kunnen delen. Dankzij de bijna vanzelfsprekende inzet van ruim zestig actieve deelnemers hoeft er geen twijfel te zijn over de haalbaarheid van de onderliggende plannen voor gebiedsvernieuwing. Een verhaal waarin iedere aanwezige zich wil en kan herkennen.

Bijna niet samen te vatten. Niet voor hen die de tafels begeleidden, noch voor hen die het overzicht probeerden te houden. Toch klonk de conclusie als uit een mond, de vraagstukken die er liggen, de kansen die zich voordoen, hier moeten, willen we op verder. Op naar een toekomst die de inrichting en gebruik van het gebied waarborgt. Of het nu gaat over natuur, landbouw of de meest vluchtige van de drie, recreatie. Het fragiele evenwicht tussen de diverse gebruiksvormen versterkt door een robuuste aanpak en samenwerking. Dat verdient een vervolg, dat wordt vervolgd!

Marc GF Zaan

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Bewoner

09-04-23 om 8:12

Wordt er ook aan de bewoners gedacht? En aan hun belangen?

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen