Een toekomst in evenwicht

28-02-2023
0 reacties

In 1989 streken Kris van Royen en Geert Meersschaert neer op het Saeftingherhof in Prosperpolder. Met een gedrevenheid die er toe heeft geleid dat hun présalé vlees inmiddels een begrip is tot ver buiten het grenspark. Boeren onder druk, voor Kris en Geert een uitdaging die hen goed is bevallen.

Een bestaand boerenbedrijf overnemen is altijd een uitdaging. Doe je datzelfde in een gebied dat wordt geregeerd door onzekerheid rond natuurontwikkeling en havenuitbreiding, dan komen er nog een paar schepjes bovenop. Kris en Geert lieten zich er niet door weerhouden en renoveerden en bouwden aan hun bedrijf om hun droom na te jagen. Wie er nu met enige scepsis het erf oploopt is eraan voor zijn of haar moeite. Hier hebben we een bloeiend vleesvee-bedrijf met een twist. Het Saeftingherhof heeft zijn bestaansrecht meer dan verdiend.

Je kunt vechten tegen, of je kunt werken met. Dat zijn zo'n beetje de enige mogelijkheden die je hebt wanneer je voor een keuze, eender welke keuze wordt gesteld. Het kost weinig fantasie om te begrijpen dat de tweede optie de meest verstandige is, wil je overleven in een ongunstig klimaat. Je kunt buigen door op te geven, of je kunt alles geven om de toekomst in de door jou gekozen richting te buigen. Dat is de familie Meerschaert met overschot gelukt. Hoewel een groot deel van de landbouwgrond rond hun bedrijf is verdwenen, hebben zij de natuur omarmt om hun vleesvee net even die meerwaarde te geven die een gezonde toekomst voor het bedrijf verzekerd. Hebben zij het evenwicht tussen landbouw, natuur en haven een gezicht gegeven.

Noem het innovatie of boerenverstand, maar het begrazen van de zilte natuur in Het Verdronken Land van Saeftinghe bleek een gouden greep. Nee, het is niet vanzelfsprekend, ja, het was een goed idee. De bijzondere begroeiing van het natuurgebied zorgde ervoor dat het vlees van Het Saeftingherhof een rijke, ziltere smaak kreeg. Al wat restte was het bedenken van een pakkende naam en het Saeftingherhof Présalé vlees was een feit. We vinden het daarom ook maar wat terecht dat Kris en Geert hun verhaal mogen doen in de tweede van een reeks korte video's die met behulp van Leader-middelen zijn gemaakt om de vele facetten van de moderne landbouw hier in het grenspark bekend te maken bij een ruimer publiek. Kijk mee hoe Kris en Geert de liefde voor hun product uitdragen en raak ook geïnspireerd door de kracht van Grenspark Groot Saeftinghe.

Marc GF Zaan

Streekholders Kris en Geert van het Saeftingerhof aan het woord.

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen