Een alternatief voor graan: Graan

15-06-2022
0 reacties

Graan is hot, zeker nu de graanschuren van Europa elkaar te vuur en te zwaard bestrijden. Wat zijn onze opties, moeten we op zoek naar meer diversiteit, zijn oude rassen een haalbaar alternatief? Zoveel vragen, zoveel antwoorden. Te beginnen met een excursie in eigen streek door AVN Groene Oogst.

Een oplossing voor het nijpende graantekort op de internationale markten kunnen we hier lokaal zo snel niet bieden, maar Grenspark Groot Saeftinghe speelt wel degelijk een rol in de zoektocht naar alternatieven voor de bestaande intensieve graanteelt. Andere soorten, andere methoden. Hoe kunnen we de teeltmethoden beter inpassen binnen de zware opgaven waar de landbouw nog mee te maken gaat krijgen? Dankzij proef- en demopercelen in de regio kunnen we laten zien wat de mogelijkheden zijn. Op vrijdag 1 juli aanstaande organiseert ANV Groene Oogst een eerste excursie langs de velden.

Beginnend in de Groene Koegors nabij de Axelse vlakte, waar bewezen wordt hoe de samenwerking tussen Yara, Shell, North Sea Port en de gemeente Terneuzen kan leiden tot verbazend groene alternatieven voor de moderne landbouw. Een mooi voorbeeld van hoe er op een bedrijventerrein mogelijkheden zijn om natuur, agrarisch natuurbeheer en levend erfgoed te steunen. Hierna verplaatst de excursie zich naar het grenspark zelf, waar op de proefpercelen bij Terhole verder wordt ingegaan op alternatieve gewassen en groenbemesters. Passend in het streven van Grenspark Groot Saeftinghe om gewassen te telen die een meerwaarde zijn voor de biodiversiteit.

Een middag vol informatie en inzichten. Waar wetenschappelijk onderzoek en de praktijk zich vinden in proefondervindelijke resultaten. Veelbelovende resultaten, waarvan we tijdens de afsluitende borrel bij Brouwerij De Kip in Ossenisse alvast zelf even kunnen proeven. Zien we jou ook op 1 juli?

Fotografie: Sven Dullaert

MgfZ

 

Aanmelden kan via ANV Groene Oogst

De volledige uitnodiging vind je hier

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen