Zie jij ze ook vliegen?

28-01-2022
0 reacties

Het lijkt misschien een beetje een misleidende titel, maar dit weekend zijn er zowel in Vlaanderen als Nederland weer tuinvogelteldagen. Traditiegetrouw organiseren de Vogelbescherming en Natuurpunt in het laatste weekend van januari elk op hun eigen manier de tuinvogeltelling. Doe jij ook mee?

Vogelspotten heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen in onze contreien. Steeds meer mensen trekken er voorzien van verrekijker en vogelboek op uit om die ene bijzondere vogel te spotten. Toch hoef je er niet altijd voor op stap om de wereld van onze gevederde vrienden te ontdekken. Ook in eigen tuin of zelfs op een bescheiden balkon kun je ze tegenkomen. De nationale vogelteldagen, zoals ze ook dit weekend weer worden georganiseerd, geven onderzoekers een beeld van de ontwikkelingen van tuinen in het belang van vogels. De vogeltelling levert een momentopname van het aantal vogels dat aanwezig is in de gemiddelde tuin. Door deze gegevens te combineren met resultaten van andere jaren en met andere tellingen, krijgen we een goed beeld van de stand van zaken in onze eigen achtertuin.

Doe jij ook mee dit weekend? Ga even lekker de tuin in, of zoek als het echt niet anders kan een fijn plekje op achter het raam en concentreer je op wat er allemaal om je heen gebeurt. Hieronder zullen we je een paar links geven, waar je per land precies kunt vinden wat er van jou als vogelteller wordt verwacht. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook een paar duidelijke verschillen. Dat is vooral van belang voor het indienen van jouw gegevens. Heel kort komt het er op neer dat je in Nederland vanaf vrijdag tot en met zondag een moment kunt kiezen waarop je een halfuurtje de tuin in trekt om jouw telling vast te leggen. In Vlaanderen kun je op zaterdag en zondag aan de slag. Daar tel je steeds een kwartier. Steeds wil daarbij ook zeggen dat je meerdere tellingen kunt aanleveren. Kijk dus eerst even wat voor jouw locatie de precieze bedoeling is. Veel succes met tellen!

Voor Vlaanderen: De uitleg van Natuurpunt VZW

Voor Nederland: De uitleg van de Vogelbescherming

Afbeeldingen

Uitleg vogeltelling Natuurpunt VZW

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen