De kracht van het water

04-06-2021
0 reacties

In november is het precies 600 jaar geleden dat onze kust werd geteisterd door de Sint Elisabethsvloed. Een natuurramp die ook voor ons gebied grote gevolgen heeft gehad. Nu is er een online belevingscentrum dat de bezoeker meer inzicht geeft in het drama dat zolang geleden onze toekomst bepaalde.

Wie zich een beetje verdiept in de geschiedenis van Grenspark Groot Saefthinge kan natuurlijk  niet om de verdwenen dorpen heen. Nederzettingen zoals Saeftinghe en Casuwele spreken velen tot de verbeelding wanneer we het hebben over de geschiedenis van onze regio. Hier woonden de mensen die de onberekenbare kuststrook op de zee probeerden te winnen. Die het veen ontgonnen en daarmee het achterland van brandstof voorzagen. De Sint Elisabethsvloed van 1421 is misschien wel een van de meest tot de verbeelding sprekende springvloeden uit onze geschiedenis. Te lang geleden om nog zulke diepe wonden te slaan als de ramp van '53, maar voor onze regio zeker zo belangrijk.

De Sint Elisabethsvloed richte niet alleen in onze regionen grote schade aan. Het Waterschap Hollandse Delta liet door The Imagineers een online belevingscentrum maken, dat de herinnering aan 600 jaar Elisabethsvloed levend moet houden. Hoewel niet specifiek op het grenspark gericht, kan de geïnteresseerde hier veel informatie terugvinden over de gevolgen van deze springvloed op onze lokale geschiedenis. We mogen rustig stellen dat de gevolgen van de Elisabethsvloed de contouren van het hedendaagse Zeeland mee hebben bepaald. Ga dus snel eens kijken naar het online belevingscentrum De Kracht van het Water en laat je, voorzichtig, onderdompelen in 600 jaar voor- en nadelen van leven met het water.

 

Ga hier direct naar het online belevingscentrum

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen