Uitkijken over het niemandsland

23-11-2020
0 reacties

Al een poos wordt er gesproken over het nieuwe uitkijkpunt Niemandsland. In het waterwingebied tussen Stekene en Sint Jansteen, bij grenspaal 281, kondigt sinds januari een bouwbord de komst van het uitkijkpunt aan. Project Niemandsland bewijst dat er in Grenspark Groot Saeftinghe van alles gebeurt.

De term niemandsland stamt, zoals de meesten wel zullen weten, uit de Eerste Wereldoorlog. Het was de benaming voor de strook land die de Duitse bezetter had vrijgemaakt langs de illustere dodendraad die van de grens een onneembare vesting moest maken. Het niemandsland werd vanuit uitkijktorens overzien om er voor te zorgen dat niemand zou pogen de grens te overschrijden. Die tijden liggen gelukkig ver achter ons, maar dat maakt de toeristische waarde van dit stukje geschiedenis zeker niet minder. Vanop het nieuwe uitkijkpunt kunnen passanten straks uitkijken over een stukje grensgebied met een bewogen geschiedenis.

Het grensoverschrijdende project Boergondische Buren van EGTS Linieland Waas en Hulst is de initiatiefnemer van een 25 meter hoog bouwwerk dat de verbondenheid tussen Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland moet uitdrukken. Een wedstrijd voor jonge architecten heeft tal van interessante ontwerpen voor het nieuwe uitkijkpunt opgeleverd. Daarvan zijn er uiteindelijk drie weerhouden voor de laatste ronde. De drie finalisten en hun ontwerpen zijn bekend. Vanaf maandag 23 november kunnen inwoners van de gemeentes Hulst en Stekene gedurende twee weken een stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp.

Uitzichtpunt Niemandsland werd in januari gelanceerd met een architectuurwedstrijd. Het in beeld brengen van de cultuurhistorie en de bijzondere locatie van het waterwingebied was hierbij een belangrijk onderdeel. Elf architectenteams waagden hun kans en dienden een ontwerp in. De finalisten zijn architectenduo Diederik Vander Stockt en Laurent Vanhaverbeke, ODA architecture en Raakvlak Architecten. Het is nu aan de inwoners van Hulst en Stekene om te stemmen op hun favoriete ontwerp. Bekijk de ontwerpen online en breng uw stem uit op uw favoriete ontwerp. Posters van de drie ontwerpen zijn ook te zien in de bibliotheek in Stekene en het cultureel centrum Den Dullaert in Hulst.

 

Stem hier op uw favoriete ontwerp

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen