Grenspark in tijden van Corona - Toch met Joos Vijd op pad

22-06-2020
0 reacties

Al in februari maakten wij je warm voor de viering van het Joost Vijd-jaar op 12 juli. Je voelt hem al komen, Corona gooide roet in het eten. Ditmaal niet getreurd, onze gastheren zouden onze gastheren niet zijn, wanneer er geen alternatief zou worden geboden dat nog veel aantrekkelijker is!

Een kleine geschiedenis. Tot zijn vader in 1390 door Philips de Stoute uit zijn ambt als Burchtvoogd, Baljuw en Moermeester van Beveren werd gezet, was de familie Vijd van groot belang in het Beverse. Zo werden de eerste polders in het land van Beveren ingepolderd in opdracht van de familie Vijd. Geen wonder dat men in Beveren de link met Grenspark Groot Saeftinghe snel gelegd heeft. Maar waarom nu? In Gent is 2020 uitgeroepen tot het Van Eyck-jaar, naar de gebroeders Van Eyck, schilders van het Lam Gods. Wat veel minder bekend is, is dat het wereldberoemde drieluik van de gebroeders van Eyck geschilderd is in opdracht van niemand minder dan, inderdaad, 'bekende Bevereneir' Joos Vijd. Om het in het plat Bevers te zeggen, het is Vijd, awa. In Beveren is 2020 daarom het jaar van Vijd, VIJDAWA.

Joos Vijd en zijn vader waren de eersten die dit stukje land langs de Schelde begonnen in te polderen. Anno 2020 wordt er weer volop gegraven en gewerkt in de polders en lijkt het verband tussen toen en nu duidelijker dan ooit. In dit land, van oudsher uniek om zijn landschap en landbouw, wijzen de Grensparkgidsen je deze zomer virtueel de weg langs een aantal Streekholders/landbouwers die je het land laten proeven en beleven. Zo komt de wereld van Joos Vijd heel snel heel dichtbij. Je trekt je wandelschoenen aan of springt op de fiets en kiest een van de routes die op grensparkmaat voor jou zijn uitgestippeld. Niet zo sportief of wat minder goed ter been, dankzij de nieuwe Grenspark Gastheren Kaart vind je ook met de auto moeiteloos je weg in het grenspark. Onderweg vind je volop informatiestalletjes over de vele activiteiten in Grenspark Groot Saeftinghe. Heb je op voorhand gereserveerd, dan stop je voor een lekker middagmaal en een ijsje of stukje taart bij een van onze Grensparkgastheren. Zo kunnen we deze zomer maximaal Corona-proof genieten van de nalatenschap van Joos Vijd.

Kies voor een van de drie wandelroutes of uit maar liefst vier fietsroutes en maak er een mooie dag van. Van 1 juli tot en met 31 augustus 2020 staan onze Grenspark Gastheren voor je klaar. Van landwinkel tot bed & breakfast, van museum tot horeca-gelegenheid, iedereen doet zijn of haar uiterste best om binnen de geldende Corona-maatregelen je zo uitgebreid mogelijk van het Grenspark Groot Saeftinghe te laten genieten. De informatiestalletjes, of Grensparkstalletjes, die onze Grenspark Gastheren overal zullen neerzetten, bieden een gevarieerd aanbod aan producten en informatie. Soms bemand, soms ook niet, afhankelijk van dag en plaats. De volledige lijst met adressen, routes en kaarten vind je vanaf 1 juli op deze site. QR-codes en Youtube gidsen je langs de mooiste plekken in het grenspark. Het wordt overduidelijk een mooie zomer met Vijd, awa!

Download hier alvast de fietsroutes.

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen